Amsterdam
Bron

In 1940 moesten Nederlandse ambtenaren een ‘ariërverklaring’ invullen, een formulier waarin gevraagd werd naar afstamming en eventuele joodse voorouders. Later werden alle joodse ambtenaren ontslagen. Deze ariërverklaring komt uit het archief van de firma Vettewinkel.

In de ochtend van 10 mei viel de Duitse Wehrmacht Nederland binnen. Na vijf dagen strijd capituleerde het Nederlandse leger. Een periode van bedrieglijke rust brak aan: het leven leek zijn normale dagelijkse loop te hernemen. In het najaar kwamen echter de eerste verordeningen, die bedoeld waren om joden stap voor stap van het maatschappelijke leven uit te sluiten. Eind september 1940 kondigde de Duitse bezetter aan dat het voortaan verboden was joden of zij die met joden gehuwd waren in overheidsdienst aan te stellen of te bevorderen.

In oktober 1940 werd de volgende stap gezet. Ambtenaren moesten in een formulier verklaren of de eigen ouders en grootouders en die van de echtgenoot ooit hebben behoord tot de joodse geloofsgemeenschap. Het formulier werd bekend onder de naam ‘ariërverklaring’. Alle ambtenaren, ook zij die in ambtelijke commissies, stichtingen of raden zitting hadden, moesten de verklaring invullen. Als lid van de Raad van Beroep moest ook D.H. Vettewinkel de verklaring tekenen.

Herkomst

Datering

14-10-1940

Collectie

712-131; Archief van de Familie en de Firma Vettewinkel

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

A00640000001

Link

https://archief.amsterdam/inventarissen/scans/712/1.19.12/start/0/limit/10/highlight/1

Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen