Amsterdam
Bron

Op 23 oktober 1956 begon in Boedapest de Hongaarse Opstand. Aanvankelijk was dit een vreedzaam protest tegen het communistische regime van Jozef Stalin, de toenmalige premier van de Sovjet-Unie. Hierbij eisten de demonstranten vrije verkiezingen en de afschaffing van de veiligheidspolitie.

De leiders van Sovjet-Unie waren het hier echter niet mee eens en maakten op zondag 4 november een einde aan de Hongaarse Opstand. Het neerslaan van deze opstand leidde onder andere in Amsterdam tot anticommunistische rellen en demonstraties. Zo vond nog op diezelfde zondagmiddag de bestorming van Felix Meritis plaats. In dit gebouw aan de Keizersgracht 324 was destijds zowel het hoofdkantoor van de Communistische Partij Nederland (CPN) als de communistische krant De Waarheid gevestigd. Vandaar kwamen veel Amsterdammers naar dit gebouw om hun woede over het neerslaan van de Hongaarse Opstand te uiten, zoals te zien is op de eerste foto.

’s Avonds werd de sfeer grimmiger en liep de bestorming steeds verder uit de hand. Zo probeerden demonstranten de ruiten van het gebouw met bakstenen in te gooien.

Herkomst

Maker

ANP

Datering

04-11-1956

Collectie

Collectie Stadsarchief Amsterdam: foto's

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

OSIM00007001813

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/54ebc59b-c055-a61d-1277-34d510f4e06b

Gerelateerde thema's

Koude Oorlog

Trefwoorden

Protest

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen