Amsterdam
Bron

In Amsterdam was het centrum van de boekdrukkunst. In de 17e eeuw had Amsterdam zelfs de grootse concentratie boekhandelaren en drukpersen ter wereld. De 1e afbeelding is een reclame van een boekhandel, waarop de boekhandel en vele kopers van jong tot oud te zien zijn. Door de hele stad waren boekwinkels te vinden met verschillende specialiteiten. Van kookboeken en pornoboekjes tot vertaalde Latijnse werken en Nederlandse literatuur.

Boeken waren een belangrijke bron van kennis en vermaak voor de geletterde bevolking van Amsterdam. Rond 1650 kon ongeveer 70 procent van de mannen en 50 procent van de vrouwen een beetje lezen en schrijven. Boeken konden echter nog best prijzig zijn, dus alleen rijkere huishoudens hadden echt boekenkasten vol.

In de etalage van een boekwinkel konden voorbijgangers losse vallen zien hangen. Dit waren de titelpagina’s van boeken die verkocht werden. De titel, auteur en soms een korte aanbeveling of waren hierop te lezen. Het titelblad werd soms ook verfraaid door een gravure zoals op de 2e afbeelding te zien is. Binnen in de winkel kon je een boek kopen en laten inbinden. De boekwinkel had de boeken namelijk in losse vellen beschikbaar. Voor rijkere mensen waren verschillende simpele en luxe leren kaften beschikbaar. Als een boek plaatjes had kon men zelfs extra betalen om deze te laten inkleuren.

Herkomst

Maker

H.L. van Hoogstraten

Datering

1850 - 1900

Collectie

Collectie Atlas Dreesmann

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

010094006930

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/c1b31774-b961-4983-ce7d-ac69852b1eff

Alle bronnen