Amsterdam
Bron

Circulaire economie. Niets wordt weggegooid.
In dit testament uit 1536 laat Trijn Dirck Janszoon Hackersdochter alles na wat ze bezit. Ze geeft het minderbroederklooster een ton bier op voorwaarde dat ze op het kerkhof van het klooster begraven wordt. Ook verklaart Trijn dat, wanneer zij sterft, haar zus haar grauwe tabbert met bont krijgt en een andere dame krijgt haar dagelijkse pak. Niets wordt dus weggegooid. Al haar andere bezittingen schenkt zij aan het Onze Lieve Vrouwegasthuis.

Duurzaamheid
De laatste tijd hoor je steeds meer over de druk die fast-fashion op het milieu en de maatschappij legt. We willen weer duurzaam kleding produceren en veel mensen kopen daarnaast vintage kleding en spullen.

In de middeleeuwen kon je niet zomaar even naar de H&M om een nieuwe outfit te kopen. Fast-fashion bestond nog niet. Stoffen en kleurstoffen waren duur en het loon van de kleermaker was iets waar mensen jaren voor moesten sparen. De meeste mensen hadden daarom een zeer beperkt aantal outfits, het dagelijkse pak en als je mazzel had een iets chiquer setje. Vooral de dagelijkse kleding was grauw, zonder veel kleur.

In de archieven vinden we testamenten waarin mensen hun spullen nalaten aan anderen. Alle potten, pannen, bekers en borden krijgen een nieuwe eigenaar. Niets gaat weg. Zo laat Trijn haar grauwe tabbert met pels na aan haar zus en haar dagelijkse pak aan een andere vrouw. De rest van haar spullen gaat naar het gasthuis.

Vragen
Wat doe jij om duurzaam te leven?

Ben jij bereid om tweedehands kleding te dragen?

Herkomst

Datering

08-01-1536

Collectie

342-434; Inventaris van het Archief van de Gasthuizen

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

CHAB00380000001

Link

https://archief.amsterdam/inventarissen/scans/342/3.2.2.8/start/0/limit/10/highlight/1

Gerelateerde thema's

Middeleeuwse Gasthuizen

Trefwoorden

Zorg

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van alle transcripties

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen