De Centrale Keuken

Home / Bronnen / De Centrale Keuken    |    Terug
De Centrale Keuken
   
   
 
 
 
 

De Centrale Keuken
In 1917 stelde de gemeente Amsterdam een Gemeentelijke Centrale Keuken aan. De verwachting was dat een centrale keuken zou leiden tot brandstofbesparing en minder voedselverspilling door schaalvergroting. Daarnaast werd de (dreigende) ondervoeding van de Amsterdamse bevolking steeds groter. Vanuit de centrale keuken werd het voedsel naar een veertigtal distributieplaatsen gebracht, waar de maaltijd ook genuttigd kon worden. Het aantal gebruikers van de keuken varieerde, afhankelijk van de ernst van de voedselsituatie. Wekelijks werden er ongeveer 100.000 porties eten bereid, die tegen inlevering van levensmiddelenbonnen konden worden afgehaald. 

Receptenboekje
Dit handgeschreven receptenboekje werd gebruikt door de Centrale Keuken. Alle recepten zijn geschikt voor de bereiding van duizend porties. Achterin het receptenboekje staan ook nog de nodige instructies voor het personeel van de centrale keuken, met betrekking tot de distributie- en verkoopplaatsen van het voedsel.

Datering: 1917
Collectie: 411: Archief van de Centrale Keuken
Nummer: KLAB08232000003
Link: https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/411.nl.html#KLAB08232000002
  Onderdeel van thema's

Geschiedenislokaal Amsterdam

De Centrale Keuken

Tijdvak: Eerste Wereldoorlog


Omschrijving

De Centrale Keuken
In 1917 stelde de gemeente Amsterdam een Gemeentelijke Centrale Keuken aan. De verwachting was dat een centrale keuken zou leiden tot brandstofbesparing en minder voedselverspilling door schaalvergroting. Daarnaast werd de (dreigende) ondervoeding van de Amsterdamse bevolking steeds groter. Vanuit de centrale keuken werd het voedsel naar een veertigtal distributieplaatsen gebracht, waar de maaltijd ook genuttigd kon worden. Het aantal gebruikers van de keuken varieerde, afhankelijk van de ernst van de voedselsituatie. Wekelijks werden er ongeveer 100.000 porties eten bereid, die tegen inlevering van levensmiddelenbonnen konden worden afgehaald. 

Receptenboekje
Dit handgeschreven receptenboekje werd gebruikt door de Centrale Keuken. Alle recepten zijn geschikt voor de bereiding van duizend porties. Achterin het receptenboekje staan ook nog de nodige instructies voor het personeel van de centrale keuken, met betrekking tot de distributie- en verkoopplaatsen van het voedsel.

Datering: 1917
Collectie: 411: Archief van de Centrale Keuken
Nummer: KLAB08232000003
Link: https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/411.nl.html#KLAB08232000002

Trefwoorden

Schaarste
Distributie
Voedsel