Amsterdam
Bron

Vanaf 1815 was Indonesië een Nederlandse kolonie, genaamd Nederlands-Indië. Na de Tweede Wereldoorlog riepen leiders als Soekarno en Mohammad Hatta de onafhankelijkheid van Indië uit en eisten zij een vrije staat, Indonesië. Deze Republiek Indonesië werd echter niet door Nederland erkend. Vanaf 1945 probeerde Nederland door onderhandelingen, geweld en oorlogsvoering om het vroegere koloniale gezag herstellen. Na internationale druk erkende Nederland pas in 1949 de onafhankelijkheid van Indonesië. Op 27 december 1949 werd de soevereiniteitsoverdracht in Amsterdam getekend.

Na deze soevereiniteitsoverdracht werd aan Molukse marinemannen gevraagd of zij in Indonesië wilden blijven of naar Nederland wilden komen. De Molukse marineman Isaac Keppy besloot om samen met zijn gezin naar Nederland te vertrekken. Keppy was afkomstig van de eilandengroep Molukken, die destijds een provincie was van Nederlands-Indië. In 1951 stapte het gezin aan boord van het allereerste schip dat Molukkers naar Nederland vervoerde.

Op deze afbeelding is de archiefkaart van Isaac Keppy te zien. Hierop is af te lezen dat hij op 30 april 1912 in Indonesië werd geboren. Daarnaast kan je zien dat de familie na aankomst in Nederland in oktober 1951 tijdelijk in Den Helder heeft gewoond, voordat zij zich in januari 1952 in Amsterdam vestigden. Samen met negen andere marinegezinnen gingen zij in Slotermeer wonen. Op de tweede foto zijn de kinderen van de familie Keppy te zien.

Afbeelding 3: Piet Boon, privécollectie Heman Keppy

Herkomst

Datering

10-1951

Collectie

30408-254; Inventaris van het Archief van het Bevolkingsregister Amsterdam: persoonskaarten

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

DPG3_342000307

Link

https://archief.amsterdam/indexen/deeds/8efbef9c-ac44-4c35-b7ed-91fb32ac2bbd

Gerelateerde thema's

Amsterdam Migratiestad

Trefwoorden

Dekolonisatie

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen