Amsterdam
Bron

Terwijl op het wereldtoneel de Koude Oorlog plaatsvond, kende Spanje een onrustige periode. Zo was na het einde van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) generaal Francisco Franco aan de macht gekomen. In deze fascistische Franco-dictatuur was er slechts sprake van een beperkte democratie.

Op dit affiche werd opgeroepen om deel te nemen aan een demonstratieve tocht tegen dictator Franco. De tocht liep op 13 december 1966 van het Weesperplein naar het Spaanse consulaat aan de Oranje-Nassaulaan. Met deze tocht wilden de deelnemers aantonen dat de antifascisten in Spanje gesteund moesten worden. Veel antifascisten waren namelijk door de Franco-terreur in de gevangenis beland of zelfs vermoord.

Deze demonstratieve tocht werd een dag voor het zogenoemde schijnreferendum gehouden. Op 14 december 1966 werd er een schijnreferendum over een nieuwe grondwet gehouden. Met deze grondwet zouden er zeer beperkte vrijheden voor het Spaanse volk bijkomen. Franco deed dit echter alleen zodat hij toe zou kunnen worden gelaten tot de Europese Economische Gemeenschap (EEG).

Volgens de makers van dit affiche werd met dit schijnreferendum geprobeerd om democratische schijn aan het bloedregime te geven. Dit betekent dat er geprobeerd werd om de dictatuur democratisch te laten lijken, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval was.

Herkomst

Datering

04-12-1966

Collectie

Collectie Stadsarchief Amsterdam: vlugschriften

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam


Gerelateerde thema's

Koude Oorlog

Trefwoorden

Protest

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen