Amsterdam
Bron

Overleden Amsterdammers die voor sectie naar het gasthuis werden gebracht en daar op het kerkhof begraven werden heetten ‘haaldoden’. In het archief van de Burgerlijke Stand zijn registers waarin de namen van de haaldoden en de omstandigheden waaronder zij werden aangetroffen staan opgetekend.

In registers, die lopen van 1777 tot 1811, tekenden ambtenaren op om wie het ging en op welke plaats de persoon aangetroffen was. Ook de datum en de mogelijke doodsoorzaak werden vermeld. Deze registers in het archief van de Burgerlijke Stand worden de boeken van de haaldoden genoemd. Vaak kon men de overledenen niet meer identificeren. Na verdrinking waren bijvoorbeeld hun gezichten opgezwollen en onherkenbaar geworden. Aan sommige bladzijden zijn daarom met een speld lapjes vastgeprikt. Het zijn stukjes stof met geborduurde initialen, afkomstig uit de kleding van de haaldoden. Men hoopte op die manier onbekende personen later te kunnen identificeren.

Op deze pagina zie je bij de rode pijl een inschrijving van een 'eerstgeborene', opgehaald bij de Prinsengracht bij het Aalmoezeniersweeshuis, in een kaartendoos. Zeer waarschijnlijk was dit kindje te vondeling gelegd, maar is het dus niet op tijd gevonden. Met de term eerstgeborene werd een pasgeboren baby bedoeld.

 

Herkomst

Datering

1792

Collectie

5001-1271; Archief van de Burgerlijke Stand

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

A04375000158

Link

https://archief.amsterdam/inventarissen/scans/5001/3.20.1/start/150/limit/10/highlight/8

Gerelateerde thema's

Vondelingen

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen