Amsterdam
Bron

Op deze foto staat een persoon voor twee kraakpanden aan de Stadhouderskade 82-83. Dit is net na dat de politie de panden had ontruimd. De persoon is waarschijnlijk zelf ook een kraker. De krakers die in het pand zaten, wilden dat de Pijp een echte volkswijk bleef. Daarom wilden zij geen ‘Yuppiehokken’. De term ‘YUP’ is afkorting voor Young Urban Professional. Deze yuppen vestigen zich vaak in volkswijken en zorgen dan voor gentrificatie van de buurt. Hier waren de krakers fel op tegen. Er staat dan ook groot op het gebouw dat de krakers niet wijken voor ‘Spekulant Bakker’. Speculatie is het kopen van goederen, zoals huizen, puur om ze weer te verkopen met winst. Gerard Bakker was de eigenaar van de twee gekraakte panden. De krakers vonden Bakker de grootse speculant die Amsterdam ooit had gekend. Gerard Bakker had beide panden gekocht voor 125.000 gulden, dat zou nu ongeveer 57.000 euro zijn. De krakers dachten dat Bakker de panden, die in verval waren, wilde laten instorten om vervolgens op de vrijgekomen grond luxe koopwoningen ofwel ‘yuppiehokken’  te bouwen.

Dit was al de derde keer dat deze panden werden gekraakt. De eerste keer was in 1988, de tweede keer in september 1989. Het pand werd in september 1989 weer ontruimd door de politie om vervolgens op 19 november weer te worden gekraakt. De krakers vonden dat er geld werd verdiend ten koste van Amsterdamse woningzoekenden.

Krakers zijn altijd politiek geëngageerd geweest.  Op de voorkant van de panden zie je ook een spandoek met daarop, ‘solidair met de Palestijnse strijd’. Een thema dat nog steeds door krakers wordt aangekaart, en nog steeds actueel is.

Op 16 januari 1990 werd bepaald door de rechter, dat het pand weer ontruimd mocht worden. Dit gebeurde op 20 februari 1990. De krakers demonstreerden en hingen posters op tegen Bakker en zijn bedrijf. In mei 1990 werden de demonstraties minder vreedzaam. Op een woningmarkt vielen krakers de stand van Bakker aan met verf en stinkbommen. De panden aan de Stadhouderskade werden nooit gesloopt. Wel werden er acht ‘royale appartementen’ in gerealiseerd en per stuk verkocht vanaf 177.500 gulden.

Herkomst

Maker

Martin Alberts

Datering

20-02-1990

Collectie

Foto's eigen fotodienst

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

010122029779

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/0cc94904-6d5e-4756-8328-84003e6ae005

Alle bronnen