Verbouwing tot Stadsarchief

Home / Bronnen / Verbouwing tot Stadsarchief    |    Terug

Tot 2000 fungeerde het door architect K.P.C. de Bazel ontworpen gebouw aan de Vijzelstraat als bankgebouw. Eerst als hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM), en later door de Algemene Bank Nederland en daarna de ABN-AMRO. Toen de ABN-AMRO verhuisde naar een nieuw hoofkantoor aan de Zuidas, werd het gebouw verkocht aan de gemeente Amsterdam. De gemeente besloot dat het de nieuwe locatie zou worden van het Stadsarchief Amsterdam.

Daarvoor was wel een grondige verbouwing nodig. De verbouwing, naar ontwerp van Claus en Kaan architecten, begon eind 2004 en was in de zomer van 2007 voltooid.

De eerste en tweede afbeelding tonen de voor en na foto van de centrale hal die aan het einde van de verbouwing, in april 2007, bijna voltooid was.

Ook heeft de safe deposit in de kelder van gebouw De Bazel een grondige restauratie ondergaan. De schilderingen op de wanden en het plafond zijn opnieuw aangebracht. Verder is de met glastegels belegde vloer hersteld, en zijn er reconstructies gemaakt van de lampen en de marmeren trap (afbeelding 3 en 4).

Maker: Doriann Kransberg (fotograaf)
Datering: 2006
Collectie: 30084; Foto's verbouwing gebouw De Bazel
Nummer: 010122033335
Link: https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/5025b336-e597-1b2a-d6d7-e69bb2731fdb
  Gerelateerde bronnen
  Onderdeel van thema's
Trefwoorden

Geschiedenislokaal Amsterdam

Verbouwing tot Stadsarchief

Tijdvak:


Omschrijving

Tot 2000 fungeerde het door architect K.P.C. de Bazel ontworpen gebouw aan de Vijzelstraat als bankgebouw. Eerst als hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM), en later door de Algemene Bank Nederland en daarna de ABN-AMRO. Toen de ABN-AMRO verhuisde naar een nieuw hoofkantoor aan de Zuidas, werd het gebouw verkocht aan de gemeente Amsterdam. De gemeente besloot dat het de nieuwe locatie zou worden van het Stadsarchief Amsterdam.

Daarvoor was wel een grondige verbouwing nodig. De verbouwing, naar ontwerp van Claus en Kaan architecten, begon eind 2004 en was in de zomer van 2007 voltooid.

De eerste en tweede afbeelding tonen de voor en na foto van de centrale hal die aan het einde van de verbouwing, in april 2007, bijna voltooid was.

Ook heeft de safe deposit in de kelder van gebouw De Bazel een grondige restauratie ondergaan. De schilderingen op de wanden en het plafond zijn opnieuw aangebracht. Verder is de met glastegels belegde vloer hersteld, en zijn er reconstructies gemaakt van de lampen en de marmeren trap (afbeelding 3 en 4).

Maker: Doriann Kransberg (fotograaf)
Datering: 2006
Collectie: 30084; Foto's verbouwing gebouw De Bazel
Nummer: 010122033335
Link: https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/5025b336-e597-1b2a-d6d7-e69bb2731fdb

Trefwoorden

cultuur
architectuur