Amsterdam
Bron

Tijdens de zeventiende en achttiende eeuw zijn er door Amsterdamse schepen tenminste 323 slaventransporten uitgevoerd. De reizen die het Amsterdamse slavenschip De Watervliet aflegde, behoorde tot een van deze vele transporten die tot slaaf gemaakten vanuit Afrika naar plantages vervoerden. De omstandigheden op deze schepen waren zeer slecht. Vele tot slaaf gemaakten overleefden de reis niet en stierven door honger, ziekte of mishandeling.

Op deze bron is te lezen dat de toenmalige burgemeester van Amsterdam, burgemeester Van de Poll, een zestiende aandeel in het slavenschip De Watervliet had. Daarnaast blijkt dat andere aandeelhouders van de tweede reis afkomstig waren uit families met bekende Amsterdamse familienamen als Witsen en Bicker.

Gedurende deze reis liep De Watervliet meerdere keren schade op. Dit wordt ook wel ‘averij’ genoemd. Het verslag waaruit dit document afkomstig is, wordt daarom ook wel een ‘averij grosse’ genoemd. Hierin staan de problemen en de kosten van de reparaties voor het schip vermeld. Deze rekeningen moesten door de investeerders van het slavenschip worden betaald.

Herkomst

Datering

29-10-1745 - 15-12-1746

Collectie

5061-2837; Inventaris van de Archieven van de Schout en Schepenen, van de Schepenen en van de Subalterne Rechtbanken

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

AGRA00031000040

Link

https://archief.amsterdam/inventarissen/scans/5061/5.7.32/start/30/limit/10/highlight/10

Alle bronnen