Amsterdam
Thema

In het voorjaar van 2022 onderzochten zo’n 150 Amsterdamse basisschoolleerlingen op een persoonlijke en creatieve manier hun familiegeschiedenis. De leerlingen deden dit in het kader van 'Ancestors unKnown,' een project van Stichting Zieraad. Weten wie je bent, waar je wortels liggen en uit welke voorouders je bent voortgekomen, helpt jongeren om te bepalen wie ze zijn en aan hun toekomst te bouwen.

In de tentoonstelling Stadsverwanten delen zij bijzondere, soms emotionele en indringende verhalen over hun families en hoe hun levens gevormd zijn door migratie, kolonialisme en wereldwijde crises. Tegelijkertijd zijn het verhalen over liefde, veerkracht, verzet en het benutten van talenten en mogelijkheden.

Door zich te richten op de mensen die ons voorgingen, biedt Stadsverwanten een frisse blik op de geschiedenis van Amsterdam en de Amsterdammers. Hoe zagen hun levens eruit, wat heeft hen gevormd? Welke beslissingen namen ze waardoor onze levens vandaag beïnvloed worden? Deze persoonlijke familiegeschiedenissen vormen het hart van de expositie Stadsverwanten en worden aangevuld met bijzondere archiefverhalen uit het Stadsarchief.

In dit thema vind je deze bijzondere archiefverhalen uit de tentoonstelling Stadsverwanten. Zo zijn hier bronnen te vinden over onder andere het koloniale verleden, de Tweede Wereldoorlog, de eerste migranten uit Turkije en Marokko en vluchtelingen.

De tentoonstelling Stadsverwanten is t/m 8 januari 2023 te zien in de Centrale Hal van het Stadsarchief. Toegang is gratis.

Foto Piet Boon, privécollectie Herman Keppy

Toon 16 bronnen

Tijdvakken

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van alle transcripties

Overzicht van bron(nen) op de kaart