Amsterdam
Bron

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 braken tijdens een hevige stormvloed de dijken op meer dan 150 plaatsen in Zeeland, West-Brabant en Zuid-Holland. Zo’n 200.000 hectare land overstroomde en bijna 1900 mensen overleefden het niet. Deze nationale ramp liet de kwetsbaarheid van Nederland zien voor wateroverlast en overstromingen vanuit de zee en rivieren.

Vanuit Amsterdam kwam de hulp voor de getroffen bewoners snel op gang. Zo organiseerde het Rode Kruis op 2 februari een grote inzamelingsactie voor goederen als kleding en schoenen. Amsterdammers gaven massaal aan deze oproep gehoor en er werden veel goederen gedoneerd, zoals te zien is op de eerste afbeelding. 

Daarnaast droegen veel inwoners uit Amsterdam bij aan de nationale inzameling voor de Watersnoodramp. Op de tweede afbeelding is te zien dat een groot aantal Amsterdammers zich bij het verkooppunt voor certificaten van het Nationaal Rampenfonds had verzameld. In ruil voor hun donatie ontvingen zij een certificaat van harte-plicht, zoals op de derde afbeelding is weergegeven.

Wil je meer weten over de Watersnood? Klik hier voor meer informatie.

Rechthebbende afbeelding 1: Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG)

Herkomst

Maker

Algemeen Hollands Fotopersbureau

Datering

01-02-1953

Collectie

Collectie Stadsarchief Amsterdam: foto's

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

OSIM00007005523

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/041bd80d-5210-c5f0-9bf7-5fe1c80416be

Gerelateerde thema's

Canon van Nederland

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen