Amsterdam
Thema

Amsterdam en de Tweede Wereldoorlog

Op 10 mei 1940 vielen Duitse troepen Nederland binnen. Vier dagen vocht het Nederlandse leger tegen de Duitsers, totdat op 14 mei Rotterdam hevig werd gebombardeerd. Er vielen circa 800 doden en 78.000 Rotterdammers raakten dakloos door het vernietigende bombardement. Uit angst voor meer van dit soort bombardementen op de andere grote steden besloot het Nederlandse leger te capituleren. Dit gebeurde in de nacht van 15 mei.

Nog dezelfde dag trokken de eerste Duitse troepen Amsterdam binnen, de stad werd bezet. Vijf lange oorlogsjaren volgden. Hoewel het leven aan het begin van de oorlog zo normaal mogelijk moest blijven, waren er toch al snel veranderingen merkbaar. De Duitse bezetter liep zichtbaar over straat, allerlei Duitse instellingen kwamen naar de stad toe en de klokken moesten gelijk gezet werden met de Duitse zomertijd. Naarmate de oorlog verder ging, veranderde het dagelijks leven in de bezette gebieden ook steeds meer. 

Binnen dit thema zijn bronnen te vinden over Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bronnen gaan in op de bezetting, de Jodenvervolging, het dagelijks levens tijdens de oorlog en de bevrijding.

Doel van dit thema

Dit thema geeft jullie een overzicht van hoe het de stad verging in de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zijn er verschillende voorbeeldbronnen opgenomen in het thema die je leren om zelf primair bronnenonderzoek te doen met materiaal van het Stadsarchief. Onder het kopje 'Verdieping' vinden jullie een handleiding voor primair bronnenonderzoek, een tijdlijn en informatie over Amsterdam in de Tweede Wereldoorlog. 

Een overzicht van deze en andere opdrachten is terug te vinden onder het tabblad Opdrachten.

Toon 54 bronnen

Tijdvakken

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van toen en nu

Overzicht van bron(nen) op de kaart