Amsterdam
Bron

Tijdens de Duitse bezetting controleerden de Duitsers al vanaf 15 mei 1940 de Nederlandse pers. De Duitsers konden zo bepalen wat er wel en niet in de kranten verscheen. Hierdoor werd alleen nog het verhaal van de Duitse bezetter verteld. De Nederlandse media stond dus onder censuur. Vanaf mei 1943 waren bovendien radio’s verboden.  

Vanwege deze censuur zocht men naar alternatieven. Zo maakte men veel gebruik van de verspreiding van strooibiljetten door bommenwerpers vanuit de lucht. Door geallieerde vliegtuigen werd tussen 22 mei 1943 en 10 mei 1945 het nieuwsblad De Vliegende Hollander illegaal boven Nederland rondgestrooid. Op deze manier werden de inwoners in het bezette gebied over het verloop van de oorlog geïnformeerd. In totaal zijn er zo’n 30 miljoen exemplaren van het blad verspreid.

De redactie van deze krant werd verzorgd door medewerkers van Radio Oranje. Radio Oranje was een radioprogramma van de Nederlandse regering dat vanuit Londen werd uitgezonden. Hierin sprak de toenmalige Koningin Wilhelmina het Nederlandse volk verschillende keren toe om hen moed in te spreken. Tijdens de Duitse bezetting woonde zij namelijk tijdelijk in het Verenigd Koninkrijk.

Op de eerste afbeelding zie je de voorpagina van de laatste uitgave van De Vliegende Hollander van 10 mei 1945 met de kop 'Duitsland capituleert.' Daarnaast is op de tweede afbeelding het document voor de Duitse overgave van Nederland te zien, dat op 5 mei 1945 in Wageningen door de Duitsers en de geallieerden werd ondertekend. Op de vierde pagina werd echter nog benadrukt dat ondanks het ‘staak het vuren’ in Nederland, Nederlands-Indië nog niet bevrijd was en de oorlog tegen de As-mogendheden in Japan moest worden voortgezet.

Herkomst

Datering

10-05-1945

Collectie

1198-506; Inventaris van het Archief van de Doopsgezinde Vredesgroep en rechtsvoorganger

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

KLAO01265000001

Link

https://archief.amsterdam/inventarissen/file/a64839e7fa01ca0ddecdd77f67f92f1c

Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen